woensdag 26 oktober 2011

Graduation Show

Studenten van de design academy tonen in de Witte Dame in Eindhoven hun werk tijdens de Graduation Show. Zoveel mooie ontwerpen, vaak ook met een bijzonder verhaal. Ontwerpen die het dagelijkse leven eenvoudiger en aangenamer kunnen maken, je huis mooier (of lichter), ontwerpen met aandacht voor mensen met autisme, statements over hoe wij omgaan met de aarde, een ontwerp om mijnen veilig te ontsteken, speciale stoffen -al dan niet lichtgevend-, een tafel van parafine waarop het juist de bedoeling is dat pannen een afdruk achterlaten, houten vlonders die muziek maken als je er met je rolkoffertje over rijdt, zelf wijn maken, met een zak het land op om de leftovers van de boer te zoeken, een app om kinderen de herkomst van voedsel te leren; het bestrijkt zo'n breed veld! Een impressie.Voor de wachtkamer ontwierp Philip Lüschen "worth waiting for": een bord waarmee je de wachtrij laat verdwijnen en fopneuzen om jezelf onherkenbaar te maken. Hij illustreerde er een erg mooi boek bij.Jetske Visser staat in haar film "forgotten memory" stil bij dementie: wat is een theepot als je niet meer weet wat een theepot is? Het servies dat zij ontwierp smelt als je er thee inschenkt; het is niet meer wat je denk dat het is. De tegels zijn van Hidde Kleinhesselink. Hij noemt ze therapeutische tegels: iedere dag tegels tekenen om zo rust te creëren. De borduurbare tafel is van Anne Vader.


Met de spiegels is iets bijzonders aan de hand: mirrors that deceive van Germans Ermics. Het is net alsof je door de muur kijkt, maar toch kijk je naar jezelf. Makiko Shinoda ontwierp een teddybeer van diverse materialen om te voelen. Bij de uitgang hingen nog een keer foto's van alle ontwerpen. Met een pijltje mogen de bezoekers stemmen op hun favoriete ontwerp voor de publieksprijs. Toen ik er was, stond de mijnenonsteker van Massoud Hassani op kop.

Nog even bijzondere aandacht voor de film van Charlotte Porskamp face your facebook waarin Santje de Boer en Mike Senders facebook in het echt beleven. De absurditeit levert echt hilarische scenes op. Neem er even de tijd voor. (ik vind het LEUK!)

De Graduation Show is nog t/m 30 oktober te bezoeken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten