vrijdag 6 januari 2012

Daar is wel een mouw aan te breien...

Waar?
In het Audax textielmuseum in Tilburg.Er was een mooie tentoonstelling -I Fabric- met werk van diverse ontwerpers. Leuk: glow in the dark jurken (je kon er met een lampje op schijnen), stoffen waar je zo een jurk van lady Gaga van zou kunnen maken en veel andere bijzondere textielbewerkingen.

In het textiellab konden de kinderen deze verschillende bewerkingen onderzoeken: wat is laseren, breien, weven, tuften en printen? Ze hebben zelf aan de breimachine een stuk gebreid en daar een mooie sjaal van meegekregen. Speciaal voor mijn dochter -die iedereen het hemd van het lijf vroeg over alle technieken- werd ook een speciale laserprint gemaakt. Langzaam zagen we een bekend meisje tevoorschijn komen: het meisje met de parel van Vermeer (zie ook mijn blog van 25 oktober 2011)


Wij werden door alle medewerkers zo vriendelijk te woord gestaan. Iedereen sprak ook met zo veel enthousiasme over hun werk. We raakten o.a. in gesprek met iemand die een kleed aan het tuften was. Hij heeft daar een mooie demonstratie van gegeven. Vol trots vertelde hij dat hij eerder ook kleden voor Marc Mulders heeft getuft; een proces van 1,5 jaar voor één kleed. We hebben foto's van het resultaat gezien: prachtig.

Ondertussen rolde een stuk stof van de weefmachine, ontworpen door een studente van de mode-academie. Wat moet dat mooi zijn als je iets hebt bedacht en het dan daadwerkelijk vast kunt houden! Op weer andere plaatsen werd een groot doek geprint en gewerkt aan bijzondere mutsen.Ik vond de kleuren overal zo prachtig.
En van het museumcafé word je helemaal vrolijk: bijzondere banken ontworpen door Bert Jan Pot en de versiering is van Wieki Somers.

1 opmerking: