zondag 23 oktober 2011

Levende geschiedenis

Je zou misschien niet snel een link leggen tussen het Zuiderzeemuseum (dat ik vooral als openluchtmuseum ken) en bekende ontwerpers als Maarten Baas, Scholten en Bajings, Richard Hutten en Christien Meindertsma. Toch is er een overeenkomst. Al deze ontwerpers hebben speciaal voor het Zuiderzeemuseum producten gemaakt. Maarten Baas een klok, Scholten en Baijings schalen waar ze speciale weeftechnieken voor gebruikt hebben, Richard Hutten een stoel en Christien Meindertsma heeft zich laten inspireren door touw en daar onder andere een kleed, lamp en een poef van gemaakt. Mijn nieuwsgierigheid was gewekt. Ik wilde er graag naar toe!

Het Zuiderzeemuseum ligt in Enkhuizen aan het IJsselmeer. Met een bootje moesten we er naar toe (dat was al leuk!) en vanaf het moment dat we weer voet aan wal zetten, keerden we terug in de tijd. Door de mensen uit Urk werd hard gewerkt: wassen, netten boeten, koken, strijken. Een man uit Urk zette naast mij zijn kruiwagen neer: "Zo even wat turf halen" en met een vrouw raakte ik in een leuk gesprek over de schippers die dit weekend weer terug zouden keren. Maar ja, het was wel erg windstil, dus het was nog maar de vraag of ze voor zondag aan zouden kunnen komen. Als dat niet lukt, moeten ze de hele zondag voor anker. Want, op zondag wordt niet gevaren! Overal was bedrijvigheid. De oorsprong van een aantal uitdrukkingen werd ook duidelijk: onder zeil gaan, onder de pannen zijn, onderdeurtjes en het verhaal achter het beeld van de gaper dat je bij drogisterijen en apothekers ziet. Je waant je echt in de dorpjes zoals ze vroeger geweest moeten zijn. De huizen zijn mooi ingericht. Sommige huizen zijn ook gebruikt om het werk van de ontwerpers te exposeren. Een leuke afwisseling en juist die combinatie van enerzijds het ambachtelijke werk met de ambachtelijke producten en het ambachtelijke werk maar dan resulterend in vernieuwende producten vind ik heel bijzonder.


Voor de kinderen was er ontzettend veel te doen. Ze hebben een eigen springtouw geslagen, mochten zich verkleden (net 2 smurfen!), een klompbootje timmeren, visjes eten en nog veel meer waar we niet eens aan toe zijn gekomen. Iedereen vond het fantastisch. Helaas hadden we geen tijd meer om ook nog het binnenmuseum te bezoeken (waar volgens mij nog veel meer vormgeving te zien is...). Nog een keer terug dus!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten