vrijdag 14 oktober 2011

Rietveld en Ruys

Een vriendin van mij kwam laatst heel enthousiast terug van een congres. Ze was in Bergeijk geweest bij de oude fabriek van weverij De Ploeg (van de De Ploegstoffen), ontworpen door Rietveld. Het park er om heen is aangelegd door Mien Ruys. "Dat moet jij ook zien, dat vind jij vast heel mooi!" was haar conclusie. Samen hebben we de fabriek nog een keer bezocht. En ze had gelijk, hij is erg mooi. Net als zij ben ik erg onder de indruk!


Een gids heeft ons door de fabriek en het park geleid. Vol enthousiasme vertelde hij allerlei leuke anekdotes en wees ons op bijzondere details. De fabriek van De Ploeg, die in 1958 in gebruik is genomen, is het enige industriƫle gebouw dat Rietveld heeft ontworpen. De halfronde sheddaken springen natuurlijk direct in het oog. Rietveld heeft voor een schitterende belijning op de muren gezorgd. De opvallende deuren zijn nog in de originele -primaire- kleuren. In de fabriek werden De Ploegstoffen geweven, maar ook meubelmerk 't Spectum is in deze fabriek begonnen.In de fabriek valt vooral de lichtinval op. De voor- en achterzijde bestaan ook bijna geheel uit glas. De weverij is al een aantal jaar gesloten. De fabriek wordt nu gebruikt als congresruimte, expositiehal en er worden feesten gegeven. Op dit moment is er een fototentoonstelling van Marlies Jutte: kermis der ijdelheden waarin foto's zijn geƫxposeerd die allemaal zijn gemaakt op de (Bossche) kermis. Tijdens de komende Dutch Design Week is er ook vanalles te doen.
We hebben nog heerlijk gewandeld in het park dat door Mien Ruys is aangelegd. Wat een ruimte! En wat bijzonder dat dit park bij deze fabriek hoort!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten